Kinyomtatom. Elküldöm e-mailben!  
 

Hogyan kezelik a non-Hodgkin limfómát? - Áttekintés

Főbb szempontok
  • Ahogy nincs két egyforma non-Hodgkin limfómás beteg, úgy nincs két egyforma terápia sem. A kezelés számos tényezőtől függ, tekintve, hogy a betegségnek több mint 30 típusa ismert.
  • Több kezelési lehetőség létezik; kemoterápia, monoklonális antitest terápia és sugárterápia.
  • A tünetmentes betegek esetében a „Várakozz és figyelj!” taktikát alkalmazzák.
  • Attól függően, hogy a betegnek lassan növekvő vagy agresszív non-Hodgkin limfómája van, az adható kezelést a betegség stádiuma dönti el.

A non-Hodgkin limfómában szenvedő betegek kezelése egyénre szabott. A kezelés számos tényező függvénye, így más, ha a betegséget újonnan diagnosztizálták, más, ha a betegség kiújult, megint más, ha a betegség indolens, és más, ha agresszív, függ a non-Hodgkin limfóma stádiumától, típusától vagy, „osztályától”, a beteg egészségi állapotától, életkorától, igényeitől és kívánságaitól.

Hosszú évekig a non-Hodgkin limfómát elsősorban kemoterápiával kezelték. Mára a kemoterápiát gyakran monoklonális antitest terápiával egészítik ki, mely esetenként önmagában is alkalmazható.

A sugárkezelés akkor hatásos, ha a betegség a test mindössze egy-két területére lokalizálódott. A nagy dózisú kemoterápia egy további kezelési lehetőség, és egyes betegekben hatásos lehet. Azonban ez elpusztítja a csontvelőt, amely őssejt transzplantációval állítható helyre. Egyes, indolens non-Hodgkin limfómás betegeknek kezdetben nincsenek tüneteik, ők nem igényelnek azonnali kezelést; ez a „Várakozz és figyelj!” taktika.

A non-Hodgkin limfóma kezelése személyre-szabott és sok befolyásoló tényező van.
A non-Hodgkin limfóma kezelése

Mielőtt a kezelés elkezdődhetne, meg kell állapítani, hogy a limfóma indolens-e vagy agresszív, illetve meg kell határozni a limfóma stádiumát. Ehhez laboratóriumi vizsgálatokra van szükség, és el kell végezni a beteg nyirokcsomó biopsziáját. További információkért olvassa el a Diagnosztikai vizit és utógondozás című részt!

Meg kell várni, míg minden vizsgálati eredmény megérkezik, és csak azután lehet megtervezni a kezelést. Bár ez a kezelés szükségtelen halogatásának tűnhet, a legkisebb késést is kárpótolja az, hogy a beteg a legmegfelelőbb kezelést kapja.

A betegeknek számos kérdésük lehet a limfóma munkacsoporthoz a kezelésükkel és annak lehetséges sikerével kapcsolatban. Ahelyett, hogy a kérdéseket a kórházi vizit alkalmával próbálnák összeszedni, jobb, ha előre kigondolják, mit akarnak kérdezni.

A non-Hodgkin limfómával és a kezelésekkel kapcsolatban javasolt kérdésekről olvassa el a Kérdések az orvoshoz c. részt!

Hosszú évekig a non-Hodgkin limfómát elsosorban kemoterápiával kezelték.
Kemoterápia - a non-Hodgkin limfóma fő kezelése

Kezelési lehetőségek