Kinyomtatom. Elküldöm e-mailben!  
 

Szótár

Adagolás (Regimen)

Betegség kezelésére alkalmazott gyógyszerek és az alkalmazás módja.

Agresszív (Aggressive)

A két fő non-Hodgkin limfóma típus egyike (nagy malignitású vagy gyorsan növekedő limfómaként is ismert).

Lásd még:

Indolens   

Akut (Acute)

Jelentése heveny, éles, gyors lefolyású. Hirtelen fellépő vagy rövid időn belül kialakuló jelenség vagy betegség természetének megjelölésére szolgáló kifejezés.

Lásd még:

Krónikus   

Allogén transzplantáció (Allogenic transplant)

Olyan eljárás, mely során a beteg valamely megbetegedett szerve pótlására egy másik személytől egészséges szervet kap és ezt ültetik be a beteg szerv helyébe. A donor rendszerint a beteg egy rokona, általában a testvére. Nem rokon, de kompatibilis szervvel rendelkező ember is adhat szervet.

Lásd még:

Autológ transzplantáció   

Általános érzéstelenítés (General anaesthetic)

Altatás. Lehetővé teszi komoly műtétek elvégzését anélkül, hogy a beteg fájdalmat érezne vagy bármire is emlékezne.

Lásd még:

Helyi érzéstelenítés   

Alternatív gyógymódok (Alternative therapy)

A nyugati orvosi iskolákban tanított ortodox orvostudománytól eltérő betegségelméleten alapuló orvoslás. Ide tartozik a homeopátia, akupunktúra, gyógynövények alkalmazása és a kiropraktika. (Komplementer terápiának is hívják ezeket.)

Anémia (Anaemia)

Jelentése vérszegénység. Olyan állapot, amikor a vérben található vörösvértestek száma jelentősen a normál érték alá csökken. Ez gyengeség, szapora légzés, szédülés, fejfájás és ingerlékenység tüneteivel jár.

Anesztetikumok (Anaesthetics)

Olyan gyógyszerek, amelyek beadása az öntudat elvesztését vagy a fájdalomérzés kiesését eredményezi, és lehetővé teszi műtétek elvégzését, anélkül, hogy a beteg fájdalmat érezne.

Lásd még:

Helyi érzéstelenítés    Általános anesztézia

Ann Arbor (Ann Arbor)

A non-Hodgkin limfóma egyik stádiumbeosztó rendszere, amelyet a Michigani Egyetemen, Ann Arbor-ban fejlesztettek ki és némi finomítás után, ma már világszerte használják a non-Hodgkin limfóma stádium meghatározására.

Lásd még:

Stádium   

Antiemeticum (Anti-emetic)

Olyan gyógyszer, amely a hányinger érzését és a hányást csillapítja.

Antigén (Antigen)

Olyan, többnyire fehérjetermészetű anyag, (pl. baktériumok, vírusok vagy más fertőző organizmusok illetve tumorsejtek felszínén található fehérjék vagy transzplantált szervekből származó idegen sejtek), melyet a szervezet immunrendszere idegenként azonosít, és ennek következtében védekezési reakciót, immunválaszt indít el. Antigén olyan vegyi anyag is lehet, amely természetes körülmények között nem található meg a szervezetben.

Lásd még:

Antitest   

Antitest (Antibody)

A szervezet által termelt fehérje, amely a szervezetbe hatoló vagy a szervezetben normális esetben nem képződő idegen anyagokkal, pl. rákos sejtekkel, mint antigénekkel szemben termelődik és azok leküzdését, semlegesítését szolgálja. Minden antitest egy meghatározott speciális antigén ellen hat.

Lásd még:

Antigén    Antitest terápia   

Antitest terápia (Antibody therapy)

Adott betegség kezelése a betegséget okozó sejtek ellen ható antitestek segítségével. A rák kezelésében az antitest terápia célja, hogy elpusztítsa a tumorsejteket anélkül, hogy kárt tenne a többi sejtben, illetve hogy segítse a szervezet saját immunrendszerét a tumor elleni harcban. Non-Hodgkin limfómában, a monoklonális antitest terápia célja, hogy megkeresse és rátapadjon a limfóma sejteken található CD20 antigénre. Ettől a megcélzott sejt elpusztul.

Lásd még:

Antitest    Antigén   

Autológ transzplantáció (Autologous transplant)

Olyan eljárás, melynek során a beteg egészséges sejtjeit vagy szöveteit eltávolítják, tárolják, majd később visszaültetik ugyanabba a személybe, hogy pótolják az intenzív kemoterápia során elpuszult szöveteket.

Lásd még:

Allogén transzplantáció   

Baktériumok (Bacteria)

Alacsonyabbrendű egysejtű élőlények, amelyek csak mikroszkóp alatt láthatók. Az emberi szervezetbe jutva képesek fertőzést okozni.

Benignus tumor (Benign tumour)

Jóindulatú sejtszaporulat, azaz olyan daganatos elváltozás, amely nem hatol be a környező szövetekbe, és nem képez távoli áttéteket.

Beteg beleegyező nyilatkozat (Informed consent)

Etikai és törvényi előírás, hogy a beteg csak akkor egyezzen bele egy orvosi beavatkozásba, ha annak lehetséges kockázataról és előnyeiről kimerítő tájékoztatást kapott.

Biopszia (Biopsy )

Olyan beavatkozás, melynek során sejteket vagy szöveteket távolítanak el mikroszkópos vizsgálat céljára.

B-sejtek (B cell)

A B-sejtek (vagy B-limfociták) a fehérvérsejtek egyik típusa, amelyek a fertőzések leküzdésében, az antitest- termelésben játszanak szerepet. A legtöbb non-Hodgkin limfóma B-sejt eredetű.

Lásd még:

T-sejt   

B-tünetek (B symptoms)

A non-Hodgkin limfóma három tünete, amelyeket a stádiumbeosztáshoz használnak. B-tünetek: láz, éjszakai izzadás és ismeretlen eredetű fogyás. Nincsenek A vagy C tünetek.

Burkitt limfóma (Burkitt's lymphoma)

A non-Hodgkin limfómák egyik nagyon aggresszív típusa, leggyakrabban fiatalokban fordul elő.

Citotoxikus (Cytotoxic)

Sejtekre toxikus vagy mérgező hatású anyag. A kemoterápiás gyógyszerek citotoxikus hatásuk révén pusztítják el a gyorsan burjánzó rákos sejteket.

Csecsemőmirigy (Thymus)

A mellkas felső részében elhelyezkedő szerv. Az immunrendszer része.

Csontvelő (Bone marrow)

Lágy, szivacsszerű szövet a csontok belsejében; ez a szövet termeli a vérsejteket, amelyek itt érnek meg és jutnak be a véráramba.

Csontvelő transzplantáció (Bone marrow transplant)

Olyan eljárás, melynek során sejteket vesznek a csontvelőből, majd a beteg csontvelőt nagy dózisú kemoterápiás kezeléssel elpusztítják, ezután a csontvelőből vett sejteket beültetik a betegbe. A beültetett sejtek helyreállítják az elpusztított csontvelő működését.

Lásd még:

Perifériás vér-őssejt transzplantáció   

Csontvelővétel vagy biopszia (Bone marrow aspiration or biopsy)

Kis mennyiségű csontvelő eltávolítása rendszerint a medencecsontból, tű segítségével.

Diffúz nagy B-sejtes limfóma (Diffuse large B-cell lymphoma)

Az agresszív non-Hodgkin limfóma leggyakoribb fajtája.

Lásd még:

Agresszív   

DNA/DNS (DNA/DNS)

Dezoxiribo-nukleinsav, az emberi, állati és növényi sejtek örökítőanyaga, a szervezet felépítéséhez szükséges információkat hordozó, a sejtmagban található, kettős spirál alakú molekula.

Lásd még:

Gének   

Egyéves túlélés (Survival at one year)

Azon betegek aránya, akik a betegségükre kapott kezelés után egy évvel még életben vannak.

Éjszakai izzadás (Night sweats)

Éjszakánként jelentkező erős izzadás. Bár más állapot is kiválthatja, az éjszakai izzadás a non-Hodgkin limfóma egyik B-tünete.

Lásd

B tünetek   

Életminőség (Quality of life)

Az életminőség az élettel való elégedettség jele. A beteg tüneteitől függetlenül az életminőséget klinikai vizsgálatokban is mérik, hogy meghatározzák a betegség és a kezelés hatását a mindennapi életben.

Eseménymentes túlélés (Event-free survival)

Annak valószínűsége, hogy a betegnél nem jelentkeznek nem várt események, pl. relapszus, és nem kell új kezelést kezdeni.

Fájdalomcsillapítók, analgetikumok (Analgesics)

Olyan gyógyszerek, melyeket fájdalomcsillapítás céljából alkalmaznak. Ide tartozik az aszpirin, a paracetamol és az ibuprofen.

Fehérje (Protein)

Makromolekulák, a szervezet építőkövei. Minden fehérjét saját génje kódol, amely egy DNS-részből áll. Az antitest is fehérje.

Lásd még:

DNS    Gén    Antitest   

Fehérvérsejt (White blood cell)

A fertőzések elleni védelemben döntő fontosságú szerepet játszó vérsejtfajta. A llimfociták a fehérvérsejtek egyik típusa.

Lásd

Limfocita   

Fehérvérsejtszám (White blood cell count)

A fehérvérsejt mennyisége a vérben.

Fenntartó terápia (Maintenance therapy)

Olyan kezelés, amely remisszióban tartja a betegeket és segít megelőzni a relapszust.

Follicularis limfóma (Follicular lymphoma)

Az indolens non-Hodgkin limfóma leggyakoribb formája.

Lásd még:

Folliculus    Indolens   

Folliculus (Follicle)

Limfocitákból álló csomó, amely a nyirokcsomóban külön struktúrát képez. Follicularis non-Hodgkin limfóma esetén, a folliculus rákos sejtekből álló csomó.

Galliumos izotópvizsgálat (Gallium scan)

A belső szervek képalkotó eljárása. A természetben is előforduló fém, a gallium izotópját a véráramba juttatva 72 órával később felvételt készítenek a belső szervekről.

Gén (Gene)

A szervezet örökletes tulajdonságait hordozó anyag. A gének DNS-részekből állnak, és a legtöbb gén speciális fehérje előállítására alkalmas információkat, „kódot” tartalmaz. Ha a géneket károsodás éri, defektív fehérjéket vagy túl sok, illetve túl kevés fehérjét termelnek, és ezáltal betegséget okozhatnak.

Gerinccsapolás, lumbál punkció (Lumbar puncture)

Egyszerű eljárás, melynek során a gerincvelőt körülvevő testfolyadékból a deréktájon beszúrt vékony tűvel mintát vesznek.

Gyógyulás (Cure)

A non-Hodgkin limfómához hasonló betegségek kezelése során a gyógyulás azt jelenti, hogy olyan hosszú idő óta nincs jele a betegségnek a szervezetben, hogy már kicsi a valószínűsége annak, hogy ismét megjelenjen.

Gyomortükrözés (Gastroscopy)

Olyan vizsgálat, mely során egy hajlékony, optikával ellátott csőszerű eszközt (gasztroszkópot) vezetnek a szájon és a nyelőcsövön át a gyomorba, mely segítségével a gyomor belfelülete vizsgálható. Szükség esetén szövetminta is vehető az elváltozást mutató területekről.

Lásd még:

Biopszia   

Hajhullás (Alopecia)

Hajvesztés, többnyire a fejről. Danagatos betegségek terápiái, pl. kemo- és sugárterápia okozhatják.

Hányinger (Nausea)

Émelygéssel járó rosszullét. Non-Hodgkin limfómában a kemo- és a sugárterápia okozhat hányingert, ami antiemetikumokkal enyhíthető.

Hasüreg (Abdomen)

A test rekeszizom és lágyékhajlat közötti területe, ahol a hasnyálmirigy, a gyomor, a belek, a máj, az epehólyag a vese, a lép és egyéb szervek találhatók.

Lásd még:

Mellkas    Rekeszizom    Törzs   

Hatékonyság (Efficacy)

A kezelés azon képessége, hogy a kívánt jótékony hatást előidézze.

Helyi érzéstelenítés (Local anaesthetic)

Az érzés megszűnése a test egy adott részén. Alkalmazásával kisebb beavatkozások, vagy olyan beavatkozások, amikor a betegnek ébren kell maradnia, fájdalommentesen elvégezhetők.

Lásd még:

Általános érzéstelenítés   

Hematológus (Haematologist)

A vérképzőrendszer betegségeivel és gyógyításával foglalkozó szakorvos.

Hodgkin limfóma (Hodgkin's lymphoma)

A nyirokcsomókban kialakuló rosszindulatú daganatos betegség, amit a nyirokszövetek és a lép fájdalmatlan megnagyobodása jellemez. Legyakrabban a 15 és a 35 év közöti korosztályt érinti. Tünetei: láz, fogyás, anémia és éjszakai izzadás. Hodgkin kórnak is nevezik.

Lásd még:

Nyirokcsomó    Lép    Anémia    Éjszakai izzadás    Non-Hodgkin limfóma   

Immunrendszer (Immune system)

A szervezet egyik legfontosabb védekező rendszere. Véd a fertőzések és más betegségek, köztük a rák ellen. Felismeri és megkülönbözteti a behatoló idegen anyagokat, organizmusokat, és specifikus választ produkál ellenük.

Immunszuppresszió (Immunosuppression)

A szervezet immunválaszának csökkentése egy külső beavatkozással vagy betegséggel szemben. Immunszuppressziót okozhatnak az immunrendszert megtámadó organizmusok, pl. a HIV vírus vagy a szervátültetés után, illetve a kemoterápia során alkalmazott gyógyszerek.

Immunterápia (Immunotherapy)

Olyan gyógykezelés, amely a szervezet védekező mechanizmusait közvetlenül befolyásolja. Ide tartoznak az immunválaszt előidéző, fokozó vagy csökkentő terápiák.

Immunválasz (Immune response)

Az immunrendszer reakciója, ha a szervezetben a sajáttól különböző, azaz idegenként azonosított anyagot, organizmust, sejtet talál.

Incidencia (Incidence)

Adott betegség újjonnan regisztrált eseteinek száma adott populációban adott időszak, általában egy év alatt. A rák incidenciáját regionális és nemzeti rák- nyilvántartásokban vezetik.

Indolens (Indolent)

A non-Hodgkin limfóma egyik típusa. (Kis malignitású vagy lassan növekedő limfómának is hívják.)

Infúzió (Infusion)

A vénába vezetett katéteren át többnyire gyógyszert tartalmazó folyadék bejuttatása a szervezetbe pumpa vagy a gravítáció segítségével.

Intravénás injekció (Intravenous injection)

Gyógyszerek vénán keresztül történő bejuttatása a szervezetbe, fecskendő vagy katéter segítségével.

Jel (Sign)

Orvosi vizsgálat során észlelt, betegségre vagy rendellenességre utaló jel, amelyről a beteg nem felételtenül tudott. Például röntgenvizsgálattal vagy laborvizsgálattal feltárt kóros jelenség.

Karcinogén, rákkeltő (Carcinogen)

Olyan anyag, amely rákot okoz.

Katéter (Catheter)

Vékony, rugalmas, hajlékony cső, amelyen keresztül folyadék juttatható a szervezetbe, vagy vezethető el a testből.

Kemoprotektív gyógyszerek (Chemoprotective drugs )

Olyan gyógyszerek, amelyek védik a szervezetet a kemoterápiás szerek hatásától. Ilyen szer az antiemetikum.

Kemoterápia (Chemotherapy)

A kemoterápia szó szerinti jelentése „gyógyszeres kezelés” de ez esetben daganatellenes, más néven citotoxikus gyógyszerekkel való kezelést kell érteni alatta. Non-Hodgkin limfómában a kemoterápia célja, hogy megölje a gyorsan burjánzó limfóma sejteket az egész szervezetben.

Kezelés hatástalanságáig eltelt idő (Time to treatment failure)

Amikor egy adott terápia már nem hatékony a betegség, kezelésében.

Kiújulás, recidíva (Recurrence)

A daganatos betegség, pl. a non-Hodgkin limfóma ismételt megjelenése tünetmentes periódus vagy remisszió után.

Lásd

Relapszus   

Klinikai (Clinical)

A betegek vizsgálatával vagy kezelésével kapcsolatos

Klinikai vizsgálat (Clinical trial)

Olyan kutatás, amelyben a szűrés, a megelőzés, a diagnosztika de leginkább a kezelés új módszereit vizsgálják. Non-Hodgkin limfóma esetén a klinikai vizsgálat abból áll, hogy új kezelést hasonlítanak össze a standard terápiával. A klinikai vizsgálatoknak négy „fázisa” van.

Lásd

Klinikai vizsgálatok   

Kockázati tényező (Risk factor)

Valamilyen szokás, jellemző vonás vagy körülmény, amely, bár nem szükségszerűen a betegség okozója, megnöveli a betegség kialakulásának esélyét.

Kombinációs kemoterápia (Combination chemotherapy)

Több gyógyszer együttes alkalmazása a kemoterápia során. Együttes hatásuk javítja a terápia sikerének esélyét.

Komputer axiális tomográfia, CAT (Computerized axial tomography, or CAT)

Lásd:

Komputer tomográfia   

Komputer tomográfia vagy CT (Computed tomography, or CT)

A röntgenvizsgálathoz hasonló vizsgáló eljárás, mely a test különböző „rétegeiről” készít felvételeket, és ezeket háromdimenziós képpé alakítja.

Kórházi szaknővér (Clinical nurse specialist)

Olyan nővér, aki a gyógyítás adott területére specializálódott. Egyes országok limfóma klinikáin a kórházi szaknővér a beteg fő kapcsolattartója.

Köpenysejtes limfóma (Mantle cell lymphoma)

A non-Hodgkin limfóma viszonylag ritka, de aggresszív formája. B-sejt eredetű.

Központi vagy „Hickman” katéter (Central or 'Hickman' line)

A Hickman katéter egy speciális cső, amelyet a mellkas felső részében egy nagy vénába vezetnek. Rajta keresztül különböző anyagokat, gyógyszereket újabb szúrások elkerülésével juttatnak be a vérpályába.

Krónikus (Chronic)

Hosszantartó, állandósult, lassú lefolyású betegség vagy állapot megnevezése.

Lásd még:

Akut   

Lágyék (Groin)

A test hasüreg és lábak közötti területe. Itt találhatók a nemi szervek és a medence.

Lásd még:

Has    Törzs   

Láz (Fever)

Láznak nevezzük a 37°C-ot (98.6°F) meghaladó testhőmérsékletet. Bár lázat sok minden okozhat, elsősorban fertőzések, a láz a non-Hodgkin limfóma „B-tüneteinek” egyike.

Lásd még:

B-tünetek   

LDH vérvizsgálat (LDH blood test)

Egyszerű vizsgálat, amely a laktát dehydrogenáz (LDH) nevű anyag mennyiségét méri a vérben. Non-Hodgkin limfómában, a vizsgálat segítségével az orvos meg tudja becsülni, mennyire aktív a betegség és mennyire terjedt szét a szervezetben.

Lép (Spleen)

A hasüreg felső részében bal oldalon, a gyomor mögött található szerv. Az immunrendszer része.

Leukémia (Leukaemia)

A vértermelő szövetek, azaz a leucocyták, másnéven fehérvérsejtek és a csontvelő rákja.

Lásd még:

Fehérvérsejt   

Limfadenektómia (Lymphadenectomy)

Nyirokcsomó disszekciónak is nevezik. Olyan sebészi beavatkozást jelent, amikor a nyirokcsomót eltávolítják, hogy megvizsgálják, vajon rákos-e.

Limfangiogram (Lymphangiogram)

Olyan röntgenvizsgálat, melynek során festékanyagot fecskendeznek a nyirokerekbe, amitől a nyirokcsomók kirajzolódnak a röntgenképen.

Limfoblasztos limfóma (Lymphoblastic lymphoma)

A non-Hodgkin limfóma egyik agresszív, gyermekekben gyakori formája.

Limfocita (Lymphocyte)

A fehérvérsejtek egyik típusa, mely a fertőzések és a betegségek leküzdésében játszik szerepet. Két fő formája van: a T-sejtek, és a B-sejtek, mindkettő része a szervezet immunrendszerének.

Limfóma (Lymphoma)

A limfóma a nyirokszövet daganata. Lehet Hodgkin-kór vagy non-Hodgkin limfóma.

Lásd

Nyirokrendszer    Hodgkin-kór    Non-Hodgkin limfóma   

Limfödéma (Lymphoedema)

Az az állapot, amikor a felesleges nyirok a szövetekben tárolódik, és azok megduzzadását okozza. Kialakulhat a karban vagy a lábon azt követően, hogy a hónalji, illetve lágyékhajlati nyirokcsomókat eltávolították.

Lokalizált daganat (Localised cancer)

Amikor a rák megmaradt azon a helyen, ahol kialakult, és nem terjedt rá más szervekre vagy szövetekre.

Lumpektómia (Lumpectomy)

Olyan műtét, amelynél a daganatot távolítják el és egy keveset a körülötte lévő egészséges szövetekből. (Főleg emlőműtétnél használják.)

Mágneses rezonanciás képalkotás, MRI (Magnetic resonance imaging, or MRI, scan)

Olyan technika, amely mágneses erőtér alkalmazásával készít felvételeket a test különböző „rétegeiről”, miáltal egy háromdimenziós képet hoz létre.

Májfunkció vizsgálatok (Liver function tests)

Egyszerű vérvizsgálatok, melyek a vérben található különféle anyagokat mérik, és tájékoztatnak a májműködés állapotáról

Malignus tumor (Malignant tumour)

Rosszindulatú daganatok egyik csoportja, amelyekre jellemző az állandó sejtszaporodás, a környezetbe történő beterjedés és a távoli áttétképzés.

MALT non-Hodgkin limfóma (MALT non-Hodgkin's lymphoma)

A non-Hodgkin limfóma egyik típusa, amelynek leggyakoribb előfordulási helye a gyomor, de megbetegítheti a nyálmirigyeket, a pajzsmirigyet és a tüdőt is.

Medián túlélés (Median survival)

A diagnózistól vagy a kezeléstől eltelt azon idő, amikor adott betegségben szenvedő betegek fele még életben van.

Mellékhatás (Side effect)

Gyógyszer vagy kezelés nemkívánatos hatásai, amelyek a kezelés várt hatása mellett jelentkeznek Non-Hodgkin limfómában előforduló leggyakoribb mellékhatások: a hajhullás és a hányinger, amit a kemoterápia okoz.

Mellkas (Chest)

A törzs nyak és rekeszizom közötti része, ahol a tüdők, a szív és más szervek találhatók.

Lásd még:

Has    Törzs   

Metasztatizáló karcinóma (Metastatic cancer)

Az elsődleges daganatból kiszabaduló ráksejtek a szervezet egyik részéből a másik részébe terjednek át. A kifejezést főleg szolid tumorokra alkalmazzák, non-Hodgkin limfómában nem használatos.

Minimális reziduális betegség (Minimal residual disease)

A daganat eltávolítása vagy kezelése után kis mennyiségű rákos sejt marad vissza a szervezetben, amely standard diagnosztikai eszközökkel nehezen kimutatható.

Monoklonális antitest (Monoclonal antibody)

Monospecifikus és homogén ellenanyag. A non-Hodgkin limfóma kezelésében való alkalmazásuk során a monoklonális antitestek a ráksejtek felszínén lévő különböző fehérjéket ismerik fel. „Rátapadnak” a sejt felszínén levő fehérjékre és a sejtek pusztulását okozzák.

Lásd

Ellenanyag

Morbiditás (Morbidity)

Azt fejezi ki, hogy egy bizonyos területen bizonyos idő alatt 100 000 lakosból hány betegedett meg.

Mortalitás (Mortality)

Valamely betegségben adott idő alatt bekövetkezett halálozási arányszám.

Nagy dózisú terápia (High dose therapy)

Csontvelő- vagy perifériás őssejt transzplantációt megelőző, a szokásosnál nagyobb dózisban alkalmazott kemo- és/vagy sugárterápia.

Lásd még:

Csontvelő transzplantáció    Perifériás őssejt transzplantáció   

Nemkívánatos esemény (Adverse effect)

Lásd:

Mellékhatás   

Nemzetközi Prognosztikai Index, IPI (International Prognostic Index, or IPI)

Öt tényező, melyek segítségével az orvos meghatározza a non-Hodgkin limfóma prognozisát és a betegség kiújulásának esélyét.

Non-Hodgkin limfóma (Non-Hodgkin's lymphoma)

A limfocitáknak, a legkisebb fehérvérsejteknek a daganatos megbetegedése. A non-Hodgkin limfóma a két fő limfóma csoport egyike (a másik a Hodgkin-kór). A non-Hodgkin limfómának több típusa van, többségük B-sejtes. Rövidítése NHL.

Lásd

Hodgkin-kór   

Nyirok, limfa (Lymph)

A nyirokerekben keringő folyadék, amely limfocitákat, zsirsejtet és más anyagokat tartalmaz.

Lásd

Limfocita   

Nyirokcsomó (Lymph node)

A nyirokerek mentén elhelyezkedő kis, bab alakú szervek. A nyirokcsomók kiszűrik a hozzájuk érkező nyiroknedvből a fertőző anyagokat és idegen testeket. Helytelenül nyirokmirigyeknek is hívják őket.

Nyirokerek (Lymphatic vessels)

Nyirokfolyadékot szállító erek.

Nyirokrendszer (Lymphatic system)

A szervezet védekező rendszerének része. A nyirokrendszer részét képezik a nyirokerek, melyekben a nyirok nevű folyadék kering, a nyirocsomók és egyes szervek, pl. a lép és a csecsemőmirigy.

Oltás (Vaccine)

Olyan vegyület, amely az immunrendszert specifikus válaszra készteti adott betegség vagy daganat ellen.

Onkológus (Oncologist)

A daganatos megbetegedések tanulmányozásával és gyógyításával foglalkozó szakorvos.

Osztály (Grade)

A non-Hodgkin limfóma jellemzésére használt módszer. Jelzi, hogy a non-Hodgkin limfóma indolens vagy agresszív típusú-e.

Lásd még:

Indolens    Agresszív   

Önsegítő csoport (Support group)

Emberek egy csoportja, akik rendszeresen összejönnek és kicserélik tapasztalataikat egy betegségről, pl. a non-Hodgkin limfómáról. Ezeket sokszor kórházak vagy gyógyult betegek szervezik, akik segítenek az emberekkel elfogadtatni a betegségüket.

Őssejt terápia (Stem cell rescue treatment)

A betegbe - nagydózisú kemoterápa után -, amely elpusztítja a csontvelőt, őssejtet ültetnek be. Ennek során vagy saját sejtjeit kapja vissza, vagy egy szövettanilag kompatibilis donor sejtjeit kapja meg. Így a beteg „megmenekül” a fertőzés veszélyétől.

Lásd

Nagy dózisú terápia    Csontvelő   

Őssejtek (Stem cells)

A csontvelőben és a vérben található éretlen sejtek. Az őssejtek képesek különböző típusú sejtekké átalakulni, így segítve az immunrendszer regenerálódását, például betegség vagy kemoterápia után.

Palliatív (Palliative)

A gyógykezelésnek olyan formája, amely a betegség gyógyítása helyett a tünetek enyhítésére törekszik.

Patológus (Pathologist)

Olyan szakorvos, aki a szervezetből vett szövetmintákat tanulmányozza .

Perifériás vér-őssejt transzplantáció (Peripheral blood stem cell transplantation – PBST, PBSCT)

A transzplantáció egyik formája, amelyben a csontvelő „mobilizálása” után az őssejteket kigyűjtik a vérből, majd nagy dózisú kemoterápiás kezelés után a tárolt őssejteket (graftokat) visszajuttatják a betegbe. Ma már szinte mindenhol ezt az eljárást alkalmazzák a csontvelő átültetés helyett. A PBSCT lehet allogén vagy autológ.

Lásd

Infúzió    Nagy dózisú terápia    Csontvelő átültetés    Allogén    Autológ   

Pirexia (Pyrexia)

Láz vagy kórosan magas testhőmérséklet. A non-Hodgkin limfóma egyik B-tünete, a betegség stádiumának meghatározásához használják.

Placebo (Placebo)

Hatóanyagot nem tartalmazó gyógyszerkészítmény. Klinikai vizsgálatokban a vizsgált készítménnyel való objektív összehasonlítást szolgálja. A hatástalan placebo-készítménnyel kezelt betegcsoportban észlelt eredményekhez hasonlítják a kipróbálásra kerülő, új gyógyszerrel kezelt betegcsoportban kapott eredményeket. A rákkutatással kapcsolatos klinikai vizsgálatokban etikai szempontok miatt nem alkalmazzák.

Plazma (Plasma)

Átlátszó, sárgás folyadék, a vér egyik összetevője. A vérsejteket szállítja a szervezetben. Számos sejtet és fehérjét tartalmaz.

Pozitron-emissziós tomográfia, PET (Positron emission tomography, or PET, scan )

Képalkotó módszer, amelyben a betegnek glukózt adnak. A glukóz befecskendezése után a test szöveteinek anyagcsere aktivitása alapján határozzák meg egy adott betegség jelenlétét. Segítségével az orvos meg tudja különböztetni az aktív non-Hodgkin limfómát a nem aktív nyirokcsomó duzzanattól.

Prevalencia (Prevalence)

Egy betegség prevalenciája a betegek aránya a népesség számához képest az adott időpontban. Az incidenciához hasonlóan, a rák prevalenciájának adatait regionális és nemzeti ráknyilvántartásokban vezetik.

Prognózis (Prognosis)

Kórjóslat; egy betegség kimenetelére adott becslés a tünetek, a betegség fennállása és a beteg életkora alapján.

Progresszió (Disease progression)

A betegség előrehaladása, gyakran egyik stádiumból egy másikba.

Progresszióig eltelt idő (Time to progression)

Az az idő, ameddig egy betegség súlyosbodni kezd, és egyik stádiumból átmegy egy másikba, rendszerint azután, hogy a beteget már kezelték.

Progressziómentes túlélés (Progression-free survival)

Annak a valószínűsége, hogy egy beteg életben marad anélkül, hogy az állapota romlana.

Pruritusz (Pruritus)

Viszketés, a non-Hodgkin limfóma egyik tünete, de sok más állapot is okozhatja, pl. a kemo- vagy a sugárterápára adott allergiás reakció.

Radioimmunterápia (Radioimmunotherapy)

Olyan kezelés, melyben radioaktív anyagot kötnek egy monoklonális antitesthez, mely specifikusan a daganatos sejteket támadja meg. A radioaktivitás elpusztítja a környező sejteket.

Radioterapeuta (Radiotherapist)

A radioterápia módszereit ismerő és szakszerűen alkalmazni tudó szakorvos (sugárterápiás onkológus).

Rák (Cancer)

Olyan megbetegedés, amelynél a kóros sejtek szabálytalanul és ellenőrizetlenül osztódnak és daganatokat, tumorokat hoznak létre. Több mint 100 betegség tartozik a rák csoportjába, és a rák neve attól függ, hogy melyik szervben vagy szövettípusban kezdődőtt el, pl: Tüdőrák, nyirokrák stb.

Randomizált klinikai vizsgálat (Randomised clinical trial)

Klinikai vizsgálat, amelyben a betegeket különböző kezelési csoportba sorolják, amely lehetővé teszi a kezelés hatásosságának összehasonlítását.

Refrakter rák (Refractory cancer)

Adott kezelésre már nem reagáló rák. Ilyen esetben más kezelést kell alkalmazni.

Regresszió (Regression)

A tünetek enyhülése illetve a betegség progressziójának lassulása.

Rekeszizom (Diaphragm)

Vékony izom a tüdők és a szív alatt, amely a mellüreget a hasüregtől elválasztja, és segít a lélegzésben. A non-Hodgkin limfóma stádium meghatározásánál fontos szerepe van annak, hogy a betegség átterjedt-e a rekeszizom másik oldalára is.

Lásd még:

Mellkas    Has    Stádium   

Relapszus (Relapse)

Romlás, visszaesés. A betegség tünetmentes periódus vagy remisszió után fellépő, újra történő megjelenése, kiújulása.

Lásd

Kiújulás   

Remisszió (Remission)

Sikeres kezelést követő tünetmentes periódus, A remissziót követheti relapszus. A remisszió nem jelent gyógyulást, néha azonban az időtartama oly hosszúra nyúlhat, hogy az akár a gyógyulás jeleként értékelhető.

Remissziós ráta (Remission rate)

Adott betegség kezelése után remissziót elérő betegek aránya.

Lásd

Remisszió   

Reszekció (Resection)

Szövet vagy szerv műtéti eltávolítása, mely után a kivett szövetet/szervet a patológus vizsgálja meg, hogy lássa, vajon a műtét a teljes daganatot eltávolította-e.

Részleges remisszió (Partial remission)

Részleges remisszióról akkor beszélünk, ha a nyirokcsomó daganat a kezelés hatására összezsugorodik, de nem tűnik el teljesen. Részleges válasznak is nevezik.

Lásd

Remisszió    Nyirokcsomók   

Reziduális betegség (Residual disease)

A daganat eltávolítása vagy kezelése után a testben visszamaradó rákos sejtek.

Röntgenvizsgálat (X-ray)

A röntgensugár az emberi testen áthaladva árnyékképet hoz létre, amelyen kirajzolódnak a szervek és a csontok. Kimutathatja a szervezetben lévő daganatot.

Salvage terápia (Salvage therapy)

Magasabb adagokkal vagy több gyógyszer kombinációjával végzett újbóli intenzív kezelés, amelyet akkor végeznek, ha a standard kezelés hatástalannak bizonyult.

Sejt (Cell)

A sejtek a szervek és a szövetek, pl. a szív, tüdő, vér és a bőr építőkövei. A sejtek genetikai kódot hordoznak (DNS), amely a szervezet különböző fehérjéit kódolja.

Splenektómia (Splenectomy)

A lép műtéttel történő eltávolítása. Splenektómiát akkor végeznek, ha a non-Hodgkin limfóma ráterjedt a lépre.

Stabil betegség (Stable disease)

A non-Hodgkin limfóma nem romlik, de nem is javul.

Stádium (Stage)

A non-Hodgkin limfóma előrehaladottságának jellemzésére használt fogalom. A stádiumbeosztás gondos kísérlet nemcsak a rákos szövet kiterjedésének, hanem annak megállapítására is, vajon tovább is terjedt-e (áttétet képzett-e), és ha igen, a test mely részeibe. A stádiumbeosztás a B-tünetek jelenlétét is feltünteti.

Lásd

B-tünetek    Rekeszizom   

Sugárkezelés (Radiotherapy)

Radioaktív sugárral (pl. röntgensugárral) végzett kezelés, amelynek célja a daganat elpusztítása vagy méretének csökkentése.

Szisztémás (Systemic)

Olyan dolog, amely a test egészére fejti ki a hatását. A szisztémás kifejezés általában betegségre utal.

Szövetminta (Biopsy specimen)

Testünk valamely szervéből, szövetéből sebészileg eltávolított kis szövetdarab, melyben betegség jeleit keresik.

szteroid (Steroid)

Súlyos gyulladások kezelésére használatos gyógyszerek. Non-Hodgkin limfómában a szteroidokat kemoterápiával együtt is alkalmazzák a kezelés sikere érdekében.

Táplálék kiegészítők (Nutritional supplements )

Vitaminok és ásványi anyagok, amelyek elősegítik a szervezet normális működését. Nincs rájuk szükség, ha a beteg kiegyensúlyozott étrendet tart.

Teljes remisszió (Complete remission – CR)

Teljes remisszióról akkor beszélünk, ha a non-Hodgkin limfóma összes tünete eltűnt. Komplett válasznak is hívják.

Lásd még:

Remisszió   

Terminális (Terminal)

Végső állapot. Azon állapot megjelölésére használt kifejezés, amikor a rák igen előrehaladott állapotban van, és a beteg állapota feltartóztathatatlanul romlik, napjai meg vannak számlálva.

Toxicitás (Toxicity)

Mérgezőképesség. Non-Hodgkin limfóma esetén a kezelés szervezetet károsító nemkívánatos mellékhatása.

Törzs (Torso)

A test mellkasból és hasból álló része. A szervezet minden fő szerve megtalálható benne: szív, tüdő, gyomor, máj, vese és lép.

Lásd

Mellkas    Has    Rekeszizom   

T-sejt (T cell)

A fehérvérsejtek egyik típusa, megvédi a szervezetet a fertőzésektől és a betegségektől. A B-sejtektől eltérően a T-sejtek közvetlenül pusztítják a daganatsejteket és a vírussal fertőzött sejteket.

Lásd

B-sejtek   

Tumor (Tumour)

Túlzott sejtosztódás eredményeképpen létrejövő rendellenes szövetszaporulat (daganat). Lehet jóindulatú (benignus), vagy rosszindulatú (malignus).

Tünet (Symptom)

A beteg által tapasztalt érzés vagy változás, amely egy adott betegséghez társul.

Ultrahangos vizsgálat (Ultrasound scan)

Hanghullámokat kibocsátó készülékkel történő vizsgálat, melynek során a szövetek, szervek által visszavert hanghullámok képet alkotnak a vizsgált testrészekről, szervekről.

Válasz (Response)

Adott kezelésnek a betegségre gyakorolt hatása. A válasz fajtái: teljes remisszió (CR), nem igazolt teljes remisszió (UCR), részleges remisszió (PR), stabil betegség (SD) és progrediáló betegség (PD).

Lásd

Remisszió   

Válaszarány (Response rate)

Azon betegek százalékos aránya, akiknek a betegsége reagált egy adott kezelésre.

Lásd

Válasz   

Várakozz és figyelj taktika (Watch-and-wait)

A betegség kezelésének olyan formája, amelyben a beteg nem kap aktív kezelést, hanem rendszeresen megjelenik a szakrendelőben, ahol közelről figyelik és értékelik az állapotát.

Vékonytű aspiráció (Fine needle aspiration biopsy)

Szövet eltávolítása, pl. egy megnagyobbodott nyirokcsomóból, tű segítségével, mikroszkópos vizsgálat céljára. Más néven tűbiopsziának is nevezik.

Vérkép (Blood count)

A vörösvértestek, fehérvérsejtek és vérlemezkék száma a vérben, melyet rutin laborvizsgálattal határoznak meg. Ebből a doktor látja, hogy biztonságosan adható-e a betegnek a kezelés.

Vérlemezke (Platelet)

A véralvadásban központi szerepet játszó vérsejt. (Thrombocytaként is ismert.)

Vérsejtek (Blood cell)

A vér három fő összetevője: vörösvértestek, fehérvérsejtek és vérlemezkék.

Vesefunkció (Renal function tests)

Egyszerű vér- és vizeletvizsgálat, amely a vérben és vizeletben lévő különféle anyagokat méri és tájékoztat a veseműködés állapotáról.

Vírus (Virus)

Fertőző ágens, túl parányi ahhoz, hogy normál mikroszkóp alatt látszódjon, csak egyetlen genetikus kódot tartalmazó nukleinsavláncból (mint pl. a DNS) és az azt körülvevő fehérjeburokból áll. Bár számos betegség kórokozója lehet, gyengített változata képes serkenteni az immunrendszer válaszát valamely betegségre.

Lásd

DNS    Immunrendszer   

Vörösvérsejt (Red blood cell)

Az oxigént hemoglobin segítségével a tüdőből a szervekhez, a test minden részébe elszállító vérsejtfajta. Erythrocytának is nevezik.

Vörösvérsejtszám (Red blood cell count)

A vörösvérsejtek száma a vérben.